מומחים זרים

מידע מקצועי:

ממשלת ישראל מתירה העסקת עובדים זרים בעלי מומחיות ייחודית בלבד שאין בנמצא בקרב שוק העבודה בישראל.

מיהו מומחה זר:

כמוגדר בנוהל הטיפול בבקשות למתן היתר העסקה ורישיון שהייה ועבודה למומחים זרים 

עובד זר מומחה (להלן: “מומחה”): “הינו עובד זר בעל מומחיות ייחודית שאין בנמצא בישראל ואשר הממונה החליט להתיר את העסקתו, לפי שיקול דעתו הבלעדי ובתנאים שקבע, ובהתחשב, בין היתר, במחויבויות בינלאומיות של מדינת ישראל, בהוראות החוק והחלטות הממשלה הרלוונטיות ובמאפייני שוק העבודה בענפי העבודה ובאזורי ההעסקה השונים”.

כאשר רוצים להעסיק מומחה זר, מתבצע תהליך הכולל שני שלבים עיקריים אותם יש לבצע בטרם הגעתו של המומחה הזר לישראל: הראשון, קבלת היתר העסקה מיוחד מטעם יחידת ההיתרים ברשות. השני, הנפקת אשרת ישיבה ועבודה מסוג “ב/1 מומחה” בציון המקצוע המאושר להעסקה (כמפורט לעיל בתת הפרק הקודם).

על המומחה להיכנס לאחת מהקטגוריות המפורטות להלן המאושרות על ידי הממשלה, אחרת לא יינתן לו היתר העסקה. שימו לב כי העסקת מומחה זר ללא היתר מתאים, מנוגדת לחוק ועלולה לגרום להטלת קנסות וסנקציות פליליות כנגד המעסיק וכנגד העובד.

מידע מקצועי –

נתין זר בעל רישיון ב/1 מומחה רשאי לעבוד בישראל רק אצל אותו המעסיק שהגיש את הבקשה להעסקתו, אשר בעקבותיה ניתן הרישיון ורק בסוג העבודה שבגינה ניתן הרישיון.

על המומחה הזר לציית לחוקי מדינת ישראל. הפרת חוקי המדינה יכולה להביא לביטול הרישיון (וזאת לאחר שימוע).

כמו כן, המומחה הזר חייב לצאת מישראל עם תום תוקף רישיון השהייה והעבודה שברשותו או תוך 30 יום מיום הפסקת העסקתו. והוא נדרש להיכנס ולצאת מישראל דרך נמל התעופה בן גוריון בלבד. (מומחה זר אשר מגיע לישראל לצורך עבודה זמנית בלבד חייב לצאת מהארץ בתום תקופת הרישיון שניתן לו).

תקופת השהייה המרבית בארץ למומחה זר הינה 63 חודשים. רישיון ישיבה ושהייה לא יוארך מעבר לתקופה זו.

קטגוריות של היתרי עבודה למומחים זרים –

מומחה זר בתחום ספציפי:

  1. מנהל, נציג בכיר או עובד אמון בחברה זרה או בחברה בינלאומית – היתר המתייחס לעובדים הבכירים ביותר בארגון, אשר מכוונים את יעדי הארגון, בעלי סמכויות נרחבות, ובעלי יכולות פיקוח ושליטה להעסיק עובדים/ לפטרם. כיום חברה זרה/ בינלאומית יכולה להעסיק עד שני עובדים זרים מסוג זה.
  2. איש סגל בכיר בחברת תעופה או בחברת ספנות זרה בהתאם למחויבות הבינלאומית של מדינת ישראל.
  3. מרצה או חוקר במוסד להשכלה גבוהה – מוסד: המוכר לפי סעיף 9 לחוק המועצה להשכלה גבוהה, התשי”ח 1961 , מוסד שקיבל תעודת היתר או אישור לפי סעיף 21 א’ לחוק האמור, או מוסד שהתואר שהוא מעניק הוכר לפי סעיף 28 א’ לחוק האמור. 3.1 חוקר המועסק במסגרת תוכנית המסגרת של האיחוד האירופאי אליה הצטרפה מדינת ישראל, בהתאם לסעיף 9 להחלטת ממשלה 2292 מיום 15.1.2017.
  4. עובד רפואה משתלם או מומחה בבית חולים.
  5. יהלומן.
  6. צלם זר או כתב זר.
  7. אמן זר.
  8. בוגר אקדמאי זר במקצועות היי-טק.
  9. מומחה זר המגיע לישראל לתקופה קצרה של רצופה של עד 90 יום לביצוע משימה זמנית או חולפת.
  10. מומחים זרים המגיעים לישראל לתקופה מצטברת של 45 יום בשנה קלנדרית (לגביהם קיים הליך הוצאת היתר מזורז).
  11. מומחה זר המשתכר “שכר מומחים” – הקטגוריה הרחבה ביותר להעסקת עובדים זרים בישראל בתחומים כלליים שאינם נמנים בקטגוריות 1-10 לעיל. עובדים זרים הנמנים בקטגוריה זו מתאפיינים כבעלי רמת מומחיות גבוהה וידע חיוני וייחודי ביותר שאינו קיים לעובדים בישראל. תנאי סף להעסקת מומחה זר תחת קטגוריה זו, הוא כי שכרו יעמוד על לפחות כפל השכר הממוצע במשק בישראל. היתר זה ניתן על בסיס שנתי, ויש להאריכו מידי שנה. שף מומחה (אשר יפורט בהמשך) נמנה תחת קטגוריה זו.

שלבי קבלת ההיתר –

שלב ראשון –

כאמור לעיל, השלב הראשון בהעסקת מומחה זר הינו קבלת היתר העסקה. על הארגון המבקש להעסיק את המומחה הזר יש להגיש את הבקשה לרבות כל המסמכים המצורפים לאגף ההיתרים במנהל שירות למעסיקים ועובדים זרים של רשות האגירה.

על הבקשה לפרט את הצרכים המיוחדים של החברה בהעסקת המומחה הזר בארץ. זאת בצירוף מכתב מנומק, קורות חיים, אסמכתאות המעידות על מומחיותו של העובד, תצהירים, תמיכת גופים ממשלתיים (ככל שקיימת) וכל תיעוד ותיאור אחר התומך בבקשת המעסיק ובמומחיות המומחה. כמו כן, לעתים ידרשו על ידי הרשות אישורים משפטיים וחשבונאיים שונים בהתאם לנסיבות הבקשה השונות ונדרש תשלום של אגרות שונות.

שלב שני –

לאחר קליטת הבקשה באגף ההיתרים, נבדקת עמידתה בתנאים ובדרישות, ובמידת הצורך יידרש המעסיק המבקש להשלים מסמכים חסרים או לתקן ליקויים תוך 21 ימי עבודה מיום קבלת הבקשה. במידה וחל שינוי בבקשה, על המעסיק להודיע על כך בכתב לגורם הרלוונטי ברשות ההגירה תוך 7 ימים מיום השינוי.

לאחר השלמת המסמכים החסרים עד המועד שנקבע, תועבר הבקשה להחלטת הממונה. ככלל, ההחלטה תתקבל תוך 30 ימי עבודה מיום סיום השלמת המסמכים. במקרה ויש צורך בחוות דעת של גורם ממליץ או בבקשת הוועדה המייעצת לקבלת מסמכים נוספים, ההחלטה תתקבל תוך 30 ימי עבודה מיום קבלת חוות הדעת או המסמכים הנוספים.

כל בקשה של חברה זרה או בינלאומית לקבלת היתר להעסקת מומחה זר בישראל תועבר לקבלת חוות דעת מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה. ההחלטה בבקשה ותתקבל ברשות תוך 21 ימי עבודה ממועד קבלת חוות הדעת.

במידה ואושרה הבקשה, ינפיק אגף ההיתרים היתר להעסקת המומחה הזר, אשר תוקפו יהא בכפוף לתנאי נהלי רשות האוכלוסין והאגירה. בכפוף לתנאים שיפורטו בהיתר ובבקשה ו/או במסמך נלווה להיתר המעסיק יופנה ללשכת הרשות הרלוונטית, כמפורט בהיתר, לשם הגשת בקשה לקבלת רישיון ישיבה ועבודה למומחה הזר המבוקש.

תוקפו המרבי של היתר שאושר לראשונה יהיה שנתיים, עבור מומחה זר בתחום ספציפי (סעיפים 1-9 לעיל) ושנה עבור זר מומחה בתחום שאינו דורש השכלה אקדמאית גבוהה, תוך התחייבות לתשלום שכר מומחים.

הארכת תוקפו של ההיתר יכולה להינתן, אך לא יותר מתקופה מצטברת של עד 63 חודשי עבודה של המומחה הזר בישראל ברישיון עבודה ב/1.

במידה והוחלט לסרב לבקשת ההיתר, תישלח החלטה מנומקת למעסיק המבקש או לבא כוחו.

הרשות רשאית לבטל את הרישיון ו/או ההיתר שניתנו למומחה ולמעסיק בכפוף לעריכת שימוע, במידה ונמצאה אי עמידה בנהלים או התגלתה אי מסירה של מידע מלא ומקיף ו/או התקבלה המלצה מרשות ציבורית לביטול הרישיון ו/או ההיתר, וכל אלה בנוסף לכל סנקציה אחרת על פי דין.

היתר העסקת מומחה זר המשתכר “שכר מומחים“:

ניתן להעסיק מומחה זר שאינו עומד בקטגוריות בסעיפים 1-9 לעיל, אם מדובר במומחה זר שהוכח לגביו כי הוא בעל ידע ברמת מומחיות גבוהה או בעל ידע חיוני וייחודי לשירות אותו מספק המעסיק.

בהתאם לכך, על המעסיק לשלם לאותו מומחה זר שכר יסוד חודשי שווה או גבוה מפעמיים השכר הממוצע במשק למשרת שכיר. הערה: אם מדובר בענף בו השכר הרגיל גבוה מהשכר הממוצע במשק, הגורם שיבחן את הבקשה רשאי להתנות את מתן ההיתר בתשלום שכר גבוה מפעמיים בשכר הממוצע במשק.

חישוב פעמיים שכר ממוצע במשק למשרת שכיר: חישוב השכר בכל שנה קלנדרית יעשה בהתבסס על השכר הממוצע למשרת שכיר המתפרסם בחודש ינואר של אותה שנה על ידי המוסד לביטוח לאומי.

להרחבה בנושא מומחה זר המשתכר ב”שכר המומחים” ראה “נוהל הטיפול בבקשות למתן היתר העסקה ורישיון שהייה ועבודה למומחים זרים” (המצורף בקישור: [1]). (להלן: “נוהל הטיפול בבקשות למתן היתר”).

מומחה זר בתפקיד שף:

העסקת מומחה זר בתפקיד שף כוללת מספר הוראות ייחודיות, בנוסף להוראות בדבר מומחה זר המשתכר “שכר מומחים” ומועסק במקצועות שאינם דורשים השכלה אקדמאית גבוהה.

היתר להעסקת שף זר בשכר מומחים (כמפורט לעיל) יינתן אך ורק למסעדות המוכיחות שהן מסעדות המגישות אוכל על טהרת תפריט אתני אסייתי של מדינות כגון: סין, יפן, הודו ותאילנד. המבקש יתבקש להצהיר על כך מראש בבקשתו ולצרף תפריטים עדכניים של המסעדה. החלטה בבקשה תתקבל רק לאחר שצוות בקרה מטעם הרשות יגיע למסעדה לברר את סוג המסעדה.

שימו לב, במידה וניתן היתר להעסקת שף מומחה בשכר מומחים במסעדה אתנית אסייתית, ולאחר מכן חל שינוי בסוג האוכל המוגש במסעדה כך שהמסעדה כבר לא מגישה אוכל על טהרת התפריט האתני האסייתי, תוקף ההיתר יפוג באופן מידי. ועל המסעדה להפסיק במידי את העסקתם של השפים הזרים. (הערה: הגשת מספר קטן של מנות ילדים שאינן אתניות אסייתיות לא תגרע מהיות המסעדה אתנית אסייתית).

יש לציין כי שף מומחה זר יועסק רק בתפקיד שף במסעדה בכתובת שצוינה בבקשה להיתר ובהיתר, ולא יועסק בתפקיד אחר במסעדה ולא באף מסעדה אחרת.

יחד עם זאת, בעל ההיתר רשאי להעביר את השף הזר שהוא קיבל היתר להעסיקו, לעבודה כשף במסעדות אסייתיות אחרות בבעלותו, בתנאי שגם הן בעלות היתר בתוקף להעסקת שפים זרים/ מומחים זרים. זאת גם אם יוחרג מספר השפים הזרים הקבוע בכל היתר, ובלבד שלשף הזר יש רישיון עבודה בתוקף, וכל זאת רק לאחר קבלת אישור בכתב ממנהל ההיתרים לניוד.

כמו כן, מומחה זר בתפקיד שף יוכל לשהות בישראל עד 90 יום לחיפוש עבודה אצל מעסיק חילופי שיגיש בקשה להיתר להעסקתו, ואם לא תאושר העסקתו כדין, יהיה עליו לצאת מישראל תוך 90 יום.

הפסקת עבודה של מומחה זר המשתכר “שכר מומחים“:

במידה והופסקה עבודתו של המומחה הזר לפני מועד הסיום של ההיתר, על העובד לצאת מישראל. במידה והעובד נשאר בישראל מסיבה כלשהי, המעסיק חייב לדווח על הפסקת עבודתו והסיבה לכך בכתב ללשכת רשות האוכלוסין תוך 7 ימים מיום הפסקת ההעסקה.

המעסיק לא יהא רשאי להעסיק מומחה זר אחר במקום המומחה שהעסקתו הופסקה במשך 3 שנים מיום הדיווח בכתב על הפסקת ההעסקה, אלא אם יוכיח המעסיק שהתקיימו נסיבות מיוחדות. לצורך הוכחת נסיבות מיוחדות, על המעסיק לצרף לבקשה אישורים על הפקדת שכר מומחים לחשבון בנק על שם המומחה הזר שסיים את עבודתו וכעת הוא מעוניין למנות לו מחליף בלבד.

שלב שלישי –

רישיון ישיבה ועבודה עבור מומחה זר:

לאחר קבלת היתר העסקת מומחה זר, על המעסיק לדאוג להנפקת אשרת ישיבה ועבודה מסוג ב/1 עבור כל מומחה זר שהוא מעוניין להביא ארצה, בטרם הגעת המומחה הזר לישראל. הבקשה תוגש באחת מלשכות רשות האוכלוסין, בהתאם לכתוב בהיתר ההעסקה שניתן למעסיק.

שלב רביעי –

לאחר הגשת הבקשה לקבלת אשרת ישיבה ועבודה מסוג ב/1 כאמור לעיל, רשות האוכלוסין תשלח לקונסוליה במידת המוצא של המומחה אישור להנפיק עבור המומחה אשרת כניסה חד פעמית. על המומחה הזר להתייצב פיזית בקונסוליה לצורך הנפקת האשרה. האשרה החד פעמית מתקבלת לתקופה של חודש ימים בה הוא יכול להיכנס לישראל. לפירוט המסמכים הנדרשים להגשת הבקשה ראה “נוהל הטיפול בבקשות למתן היתר”.

שלב חמישי –

בעת הגעת מומחה זר לנמל התעופה בן גוריון, בקר הגבול יפנה את המומחה והנלווים (במידה וישנם) לעמדה הייעודית להסדרת הרישיון.

עובד הרשות יבדוק בעמדת הסדרת הרישיון את פרטי המומחה ותוקף הרישיון שאושר ויוודא כי אין מניעה עדכנית כלשהי למתן הרישיון. מצא עובד הרשות כי מתקיימים כל התנאים, ינפיק למומחה ולנלווים מדבקת רישיון בהתאם לתוקף הרישיון המעודכן ויעדכן זאת במערכת.

צירוף קרובי משפחה:

מומחה זר רשאי להביא עימו ארצה קרובי משפחה מדרגה ראשונה.

חריגים לכלל:
א. מומחה זר שבהיתר העסקתו נכתב שהוא יעסוק במקצוע שאינו דורש השכלה אקדמית גבוהה.
ב. מומחה זר שהמעסיק התחייב לשלם לו שכר כפול מהשכר הממוצע במשק או גבוה מכך.
ג. מומחה זר המגיע לישראל לצורך עבודה זמנית של עד 90 יום.

על מומחים זרים חלים כל דיני העבודה בישראל.

בנוסף על המעסיק מומחים זרים:

  • לדאוג לביטוח לאומי עבור המומחים הזרים.
  • לספק למומחים הזרים מקום מגורים הולם.
  • להחתים את המומחים הזרים על הסכם עבודה מסודר.

לסיכום, תהליך זה כרוך בהשקעת משאבים רבה ובהתנהלות נכונה מול הרשויות. משרדנו, שמר-הלוי, שמיר ושות’ בעל ניסיון והצלחות רבות בתחום. נשמח לסייע לכם בכל שלבי ההליך.

[1]https://www.gov.il/he/Departments/Guides/employment_of_foreign_experts_2016?fbclid=IwAR2qJPgEnDJ7JdLfvAOtxTS8Hl2jic3pzJ31T6GSyf6Pg-4u_L-VgHBmDQo&chapterIndex=2